Cholesterol czy wysoki jest zły

Cholesterol – czy to na pewno zły bohater?

Zapewne zetknęłaś się z tym, że wszędzie wokół straszą wysokim cholesterolem. Tylko czym ten cholesterol tak naprawdę jest? Jaka jest jego rola w organizmie? I czy żółty ser i jajka tak bardzo go podnoszą?

Po co nam cholesterol?

to bardzo ważny element produkcji hormonów –  to właśnie z cholesterolu produkowane są hormony steroidowe – na przykład progesteron (tak ważny w kontekście płodności i utrzymania ciąży), ale też kortyzol czy estrogeny,

synteza witaminy D – zachęca się nas, by wystawiać się na słońce i syntetyzować witaminę D (i oczywiście słusznie 😊), ale już się nie dodaje, że bez odpowiedniego poziomu cholesterolu nie ma syntezy witaminy D. A niestety wiele osób ma zbyt niski poziom cholesterolu (i bardzo często o tym nie wie – bo o cholesterolu mówi się tylko w kontekście zbyt wysokiego poziomu);

wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witamin ADEK, pomaga też w ich transporcie do tkanek,

– jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych,

– jest niezbędny do budowania i utrzymania struktury każdej błony komórkowej – jemu zawdzięczają swoją elastyczność, która jest niezbędna dla ich prawidłowej pracy,

Ma jeszcze wiele innych funkcji i jest niezbędny w wielu innych procesach, ale myślę, że nawet tych kilka wymienionych jasno i wyraźnie pokazuje, że robienie z niego tylko i wyłącznie złego charakteru mija się z prawdą 😊

Czy dieta ma wpływ na poziom cholesterolu?

Moje Pacjentki opowiedziały mi już sporo historii, które usłyszały o „diecie na cholesterol”.

I, uwierzcie, te Panie naprawdę bały się jeść produkty, które ktoś kiedyś wskazał jako „niebezpieczne”, bo „podnoszące cholesterol”, a często były to produkty, które naprawdę lubiły! Masło, jajka, mięso etc. (oczywiście, na pewno zupełnym przypadkiem, są to głównie produkty najbardziej gęste odżywczo, zawierające najwięcej cennych dla organizmu składników).

Czy ostawienie jajek zmieni Twój poziom cholesterolu?

Zmieniając dietę możesz obniżyć swój poziom cholesterolu o około 5%.

Niezbyt wiele, prawda?

80-90% cholesterolu produkowane jest w wątrobie – i to ona głównie decyduje ile tego cholesterolu będzie w obiegu – jeśli będzie potrzebny, wątroba wyprodukuje więcej i zmiana diety wcale nie zmieni aż tak wiele.

Warto spojrzeć też w drugą stronę – co może pociągnąć za sobą zbyt niski poziom cholesterolu?

Wyżej opisałam do czego i gdzie potrzebny jest nam cholesterol, więc tak naprawdę wystarczy sytuację odwrócić i już widzimy, że zbyt niski poziom może prowadzić do problemów z układem hormonalnym i płodnością, układem nerwowym czy wchłanianiem witamin (może to jest właśnie przyczyna nieskuteczności Twojej suplementacji?). Może prowadzić też do problemów z układem odpornościowym i zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

 Jaki to zbyt niski poziom? Poniżej 200 mg/dl.

Mam nadzieję, że dowiedziałaś się czegoś nowego i ciekawego. Jeśli jesteś ciekawa dlaczego czasem poziom cholesterolu się podnosi albo czy na pewno istnieje coś takiego jak „zły cholesterol” – daj znać w komentarzu – planuję wpisy na ten temat 😊

Dodaj komentarz